Kratko i jasno - o metabolizmu

Dobar dan!

Da bismo poboljšali svoju kondiciju te učinkovito i djelotvorno oblikovali naše tijelo, moramo se upoznati s osnovnim pojmovima prehrane.

Počnimo sa najosnovnijima: osnovni metabolizam (bazalni metabolizam) - energija je koja je potrebna tijelu za život u stanju mirovanja (tj. kada mirujemo, ni o čemu ne razmišljamo, ne osjećamo snažne emocije, ne probavljamo hranu, ne smrzavamo se i ne pregrijavamo se). U takvim idealnim uvjetima, mogućim jedino u meditativnom stanju, naše tijelo troši energiju na održavanje osnovnih životnih funkcija: pumpanje krvi kroz žile, ažuriranje stanica, održavanje tjelesne temperature, proizvodnju hormona i disanje, kao i rad našeg mozga za kontrolu svega što se događa s tijelom u tom mirnom stanju.

Energija koju naše tijelo troši za sve te procese, jednaka je pojmu "osnovni" ili "bazalni" metabolizam. Ali u pravilu ne meditiramo dan i noć i radimo puno drugih stvari, što tjera naše mišiće i mozak da rade. A to zahtijeva dodatnu energiju.

Energija za osnovni metabolizam i dodatna energija za obavljanje bilo koje druge aktivnosti - to su dvije vrste energije koje trebamo neovisno o tome želimo li smršaviti ili ne!

Nastavljamo sutra! Pratite nas!