NOVA DIMENZIJA PROGRAMA-USKORO!

Kratko i jasno - o dijetama

Nastavit ćemo razgovarati s vama o tome, što će se dogoditi ako tijelo dobiva puno energije, puno više nego što treba. Dio te hrane, višak, tijelo jednostavno neće prihvatiti (probaviti). A dio će tijelo spremiti u zalihe za "crne dane".

Naše tijelo, naime, još uvijek pamti pradavna vremena, kada nije bilo lako svakodnevno doći do hrane, pa je, kako čovjek ne bi umro od gladi, tijelo naučilo stvarati stratešku rezervu.

Tijelo pamti vrijeme gladi, ratova - sve ono što bi moglo smanjiti količinu dostupne hrane i uzrokovati osjećaj gladi. To je zapisano u našim genima - genetsku memoriju. I to nije neki mitski pojam- jednostavno preživljavale su samo one osobe čije je tijelo bio sklono stvoriti rezerve - to jest zalihe masnoća. Takve su osobe imale najveće šanse za preživljavanje u kritičnim situacijama kao što su glad ili rat. Upravo je zbog toga danas u cijelom svijetu toliko pretilih ljudi! I sada, kada hrane ima u izobilju, i ne treba je pohranjivati, naša tijela ne mogu to prestati raditi! A to rezultira problemima...

Dakle, radi se o genetskoj memoriji, zbog koje mnogi ljudi imaju tendenciju ka pretilosti. Ali ne samo to! Naše tijelo ima uspomene i o vlastitom životu! Koji se može "iznenada" pokvariti. Ako ste ikada pratili neku dijetu ili čak i gladovali, stvorili ste situaciju u kojoj tijelo prima manje energije nego što mu treba da bi si osiguralo minimum potreban barem za ležanje. Tijelo se preplaši. Čim se ponovno vrati običnom ritmu prehrane, tijelo će pohraniti više "zaliha" nego prije. I sa svakom će se novom dijetom vaše tijelo više uspaničiti, što znači da će pohranjivati sve više energije i sve teže ju otpuštati. Dakle, usporavat će se bazalni metabolizam. Na kraju može doći do toga da naše tijelo čak i pojedeni svježi krastavac pretvori u masnoću, u zalihu koje ćemo se jako teško moći riješiti, posebno iz problematičnih zona.