Četrnaesta sezona #BetterMeHrvatska, online fitness programa kreće 20.01.2019!

Što jesti prije i poslije treninga?

ZAUVIJEK FIT!

Što jesti prije i poslije treninga?

Što, kada, kako? Ako ste tek nedavno poćeli proučavati informacije o potrebama i mogučnostima vašeg tijela, ovo pitanje vas može zanimati.

U doba konzumerizma, kad nas uče da, kako bi bili zdravi i fit, moramo koristiti masu proizvoda poput proteinskih praškova, energetskih pločica, dodataka prehrani i sličnih proizvoda, zaista je komplicirano odabrati smjer u prehrani. Još je teže shvatiti, što zapravo odgovara baš vama, jer svi imamo drugačij ritam života, metabolizam i aktivnosti.

Donosim vama malo naj sviježih istraživanja. 

 Već znamo da je “recept” za gubitak suvišnih masnoća jednostavan. Morate potrošiti više kalorija nego što ste unijeli. Ali isto tako, vrlo je važno da osiguramo dovoljnu količinu kalorija neophodnu za dobro funkcioniranje svih funkcija osnovnog metabolizma!

Ako se ne unosi dovoljno “goriva” za kvalitetan rad metabolizma, zalihe masnoće će se nastaviti trošiti, ali samo do onog trenutka kada će se tijelo prilagoditi novim uvjetima smanjenog unosa hrane, te usporiti osnovni metabolizam.To se zove “sindrom modela”, jer modeli jedu jako malo, a teže se rješavaju suvišnih kilograma jer je njihov osnovni metabolizam spor, gotovo da i nemaju mišića, a već znamo da su razvijeni mišići najbolji potrošači kalorija!

Ovisno o ciljevima i vrsti treninga, preporuke za prehranu do i nakon treninga će biti drugačije.

Najefikasniji treninzi za gubitak zaliha masnoća su takozvani “gladni” jutarnji treninzi, kada ne jedete ništa prije treningaili pojedete jako malo hrane s brzim ugljikohidratima, vočku, primjerice, 1 bananu.

Ako trenirate tokom dana, sat i pol prije treninga si osigurajte energiju za trening u obliku sporih ugljikohidrata, kao što su smeđa riža, integralna pašta, zob, heljda, quinoa. Ukoliko niste stigli, pola sata prije treninga pojedite nešto malo sušenog voća ili 1 bananu, da si dodate malo eksplozivne energije ugljikohidrata i odradite trening u najboljem tempu.

No, imajte na umu da je puno važnije što jedete nakon treninga.

Dakle, prije treninga biramo ugljikohidrate i ne pretjerujemo s proteinskom hranom nakon koje se osjećamo pospano i ne možemo iskoristiti svoj potencijal u treningu…

A danas bitna informacija o tome kako se hraniti poslije treninga.

Odmah prekrižimo način sagorijevanja suvišnih masnoća uz gladovanje nakon treninga. Mi želimo sačuvati naše mišiće i brinemo se o kvaliteti našeg tijela!

Trening na prazan želudac popraćen s 2 sata gladovanja nakon treninga donijet će brze rezultate kod “paljenja” masnoća, ali će uz to “sagorijevati” i vaše mišiće!

Idealna formula je jednostavna. Kako bi najbolje podržali anaboličke procese, pojedite obrok koji se sastoji od ½ kcal koje ste potrošili tijekom treninga.Računajući da prosječni HIIT trening #BetterMeHrvatska troši 400 do 500 kcal, vaš obrok će biti u okvirima 200-250 kcal, i morate ga pojesti u roku 2 sata poslije treninga.

Ne želim vas opterećivati s detaljnim informacijama o metaboličkim procesima, anaboličkim prozorom i slično, jer bi to bilo jednostavno previše.

Umjesto toga, dajem vam kratke i jasne upute.

  • Kako bi postigli najbolje rezultate, poslije aerobnog treninga (trčanje, power šetnja) pojedite obrok s 60% ugljikohidrata i 40% proteina
  • Poslije treninga snage (#BetterMeHrvatska treninga) pojedite obrok s 60% proteina i 40% ugljikohidrata

Izbjegavajte masnoće i kofein nakon treninga!

Masnoće usporavaju dolazak proteina i ugljikohidrata u krvotok, a kofein sprječava transfer glikogena u mišiće i jetru i krši proces dostavljanja proteina neophodnog za regeneraciju mišića.

Nakon treninga 2 sata ne konzumirajte ništa što sadrži kofein: kavu, kakao, čokoladu

Vaša,
Olga


Upišite komentar

Napomena: komentar prije prikaza mora biti odobren od strane administratora.